”Normaali” on arkikäytössä turha sana
canva-photo-editor(60)

”Normaali” on arkikäytössä turha sana

Matematiikassa ja luonnontieteissä normaali-sanalla on tarkka määritelmä, joten sen käyttö on selkeää ja tarkoituksenmukaista. Suoraa viivaa vastaan kohtisuorassa olevaa suoraa tarkoitettaessa normaali-sana on sanoista osuvin.

Arkikielessä normaali-sanalla ei kuitenkaan ole tarkkaa määritelmää, minkä vuoksi sanan käyttö usein johtaa väärinkäsityksiin tai loukkaa jotakuta. Olen huomannut, että sanoja kuten “normaali” käytetään luokittelemaan esimerkiksi ihmisiä tai ihmisten toiminta- tai ajattelutapoja. Ihmiset voivat kuitenkin loukkaantua, jos heitä tai heidän toiminta- tai ajattelutapojaan kutsutaan normaaleiksi tai epänormaaleiksi. Tästä syystä minun mielestäni tulisi vähentää normaali-sanan käyttöä arkikielessä.

Toinen ongelmallinen sana on “tavallinen”. Tälle sanalle ei löydy määritelmää edes matematiikasta. Sen vuoksi en näe mitään syytä tavallinen-sanan käytölle.

Mielestäni arkikielessä toimiva korvaava sana sanoille “normaali” ja “tavallinen” on sana ”yleinen”.

Mielestäni ongelma ei kuitenkaan ole pelkästään normaali- tai tavallinen-sanan sanomisessa tai kirjoittamisessa. Uskon, että ennakkoluulot vähenisivät, jos ihmiset lopettaisivat asioiden, ihmisten ja toimintatapojen luokittelun normaaleiksi tai epänormaaleiksi, sillä samalla ihmiset lopettaisivat odottamasta tietynlaista “normaalia” käytöstä ja toimintaa.

Polymeemi alias Meeri Kuoppala

Share on facebook
Share on google
Share on twitter