Vuosittaisen, valtakunnallisen Empowerment-päivän tavoite on saada autismikirjon väen omaa ääntä kuuluviin sekä auttaa eri puolilla Suomea asuvia autismikirjon henkilöitä tutustumaan ja verkostoitumaan.
Vuoden 2017 Empowerment- tapahtuma järjestettiin La 18.11.2017 Tampereella, Kissanmaan koululla. Erityisesti aamun osuuteen kutsuttiin tänä vuonna myös Tampereen seudun autismikirjon lasten perheitä, muutoin päivän ohjelma oli suunniteltu ensisijaisesti autismikirjon aikuisille.

Yksi tämänvuotisen tapahtuman vetonauloista oli Leneh Buckle, joka osallistuu Iso-Britanniassa autismikirjon omaan toimintaan ja autismitutkimukseen useassa eri roolissa. Näihin kuuluvat mm. tieteellisessä arviointipaneelissa työskentely Autistica-järjestössä, joka rahoittaa autismitutkimusta, sekä osallistuminen National Autism Project -hankkeeseen, jossa arvioitiin tutkimusnäyttöä autismin kirjoon kohdistuvien interventioiden taustalla, terapioista kotona tapahtuvaan tukeen.

Hän on yksi perustajajäsenistä Autscape Organisation -järjestössä, joka toteuttaa vuosittaisen tapahtuman autismin kirjon henkilöille, ja hän on ollut mukana tässä toiminnassa keskeisissä rooleissa lähes koko sen 13-vuotisen historian ajan. Hän on luennoinut useista aiheista sekä Autscapessa että muissa tapahtumissa.

Osaa tapahtumasta oli mahdollista seurata myös etäyhteydellä.
Tapahtuman videogalleria

 

OHJELMA LA 18.11.2017  klo 8.00 – 18.30

​Klo 8.00 – 8.30 Ilmoittautuminen
Klo 8.30 Tervetulopuheenvuoro, käytännön asiat ja näytteilleasettajien esittely
Reetta Tourunen

Klo 8.45 – 9.30​ Tervetulokahvit

Yhteinen kohtaaminen lähialueen autismiopetusta tarjoavien koulujen perheille, työntekijöille ja päivään osallistuville autismikirjon aikuisille.Kahveilla on mukana Tampereen seudun autismiyhdistys TSAU ry ja erilaisia kommunikaatioon, tunnetaitoihin yms. liittyviä käytännön apuvälineitä tuottavia yrityksiä tuotteineen mm. Aistituote, Voimatassu ja Teemataide. Mukana myös Tampereen karvakaverit rajatussa tilassa ulkona (rapsuteltavia eläimiä). Kahveilla on myös pieniä puheenvuoroja/ohjattua keskustelua (TSAU ja ASY).

Klo 9.30 – 10.00 Työpajojen esittelykierros

Verkostoidu ja vaikuta – tietoa autismikirjon aikuisten ryhmistä ja vaikuttamiskanavista
Assilandia – toiminnallinen yhteisötaideteos
Koruaskartelut ja värityskirjat
Ajatuskartta autismikirjolla elämisestä
ASY:n jäsenkyselypaja
Hiljainen huone

Nämä pajat sekä tuote-esittelypisteet ja kahvila ovat vapaasti käytettävissä koko tapahtuman ajan, pajoissa välillä tarjolla on myös ohjausta.

Klo 10.00 – 11.15​  Puhujan pönttö

10-15 minuutin kokemuspuheenvuoroja ja pieniä autismikirjon henkilöiden toiminnan esittelypuheenvuoroja.

Mukana muun muassa:

Oulun vertaisryhmä (Anna-Reeta Pakarinen)
ASY:n kansainvälisyys (Heta Pukki)
Neurokirjon sateenkaariryhmä (Maria Vihlman)
Omituisten otusten vertaistukiryhmä (Teemu Huotari)

Klo 11.15 – 12.00​ Omatoiminen lounas

Paikalla kahvila ja lähiympäristössä ravintoloita, myös omia eväitä voi nauttia kahvilassa
Vapaasti käytettävät työpajat ja tuote-esittelypisteet

Klo 12.00 – 12.30 Naura Tanssi Hengitä- työpaja 1
Naurujoogaohjaaja, steinerpedagogi Noora Västinen ja tanssija, toimintaterapeutti Vea Vainio.

Naurujoogaa, tanssia ja liikettä yhdistävä työpaja kehon ja mielen hyvinvointiin.

​Klo 12.30 Puheenvuoro
Jatko-opiskelija Minna Niemi
ASY ry:n jäsenkysely ja Specialisternen vierailu

Klo 13.00 Puheenvuoro
Sari Miettinen
Neuropsykiatristen henkilöiden työllistymisen edistämisen hanke (Autismisäätiö/TE-palvelut)

Klo 13.30 – 14.00 Naura Tanssi Hengitä- työpaja 2
Naurujoogaohjaaja, steinerpedagogi Noora Västinen ja tanssija, toimintaterapeutti Vea Vainio.

Naurujoogaa, tanssia ja liikettä yhdistävä työpaja kehon ja mielen hyvinvointiin.

Klo 14.15 – 15.00 Puheenvuoro
Leneh Buckle, B.Sc., M.A.

Leneh Bucklen luennon materiaali / Leneh Buckle lecture notes

Esiintyjästä

Leneh osallistuu Iso-Britanniassa autismikirjon omaan toimintaan ja autismitutkimukseen useassa eri roolissa. Näihin kuuluvat mm tieteellisessä arviointipaneelissa työskentely Autistica-järjestössä, joka rahoittaa autismitutkimusta, sekä osallistuminen National Autism Project -hankkeeseen, jossa arvioitiin tutkimusnäyttöä autismin kirjoon kohdistuvien interventioiden taustalla, terapioista kotona tapahtuvaan tukeen. Hän on yksi perustajajäsenistä Autscape Organisation -järjestössä, joka toteuttaa vuosittaisen tapahtuman autismin kirjon henkilöille, ja hän on ollut mukana tässä toiminnassa keskeisissä rooleissa lähes koko sen 13-vuotisen historian ajan. Hän on luennoinut useista aiheista sekä Autscapessa että muissa tapahtumissa.

Lenehillä on alempi korkeakoulututkinto neurotieteessä ja psykologiassa, sekä maisterin tutkinto bioetiikassa. Hän on aloittamassa tohtorintutkintoon johtavia opintoja, tutkien autismiin kytkeytyvää katatoniaa ja aloitekyvyn puutteita.

Lenehin viehtymys laatikoihin ja kategorioihin juontaa juurensa hänen lapsuusaikaansa, jolloin hän säilytti huomattavaa kokoelmaa pahvilaatikoita sänkynsä alla. Tämä on kehittynyt mieltymykseksi kaikenlaisia laatikoita kohtaan, mukaan lukien kuvaannolliset ’lokerot’, joita käytetään ihmisten luokittelemiseen, kuten persoonallisuustyypit ja diagnoosit. Leneh ei kasvaessaan ollut tietoinen siitä, että hänelle oli jo varhain annettu autismidiagnoosi, ennen kuin hän löysi asian itse uudelleen lukemalla diagnoosikäsikirjaa yrittäen selvittää, mitä ’vikaa’ hänessä oli. Hän tapasi nykyisen partnerinsa 90-luvun puolivälissä autismin kirjon henkilöiden chatissa. Hän elää Englannin maaseudulla, ja hänen talouteensa kuuluu erinäisiä lapsia ja lemmikkieläimiä, joista osa on myös autistisia.

Luennosta / About the lecture

Otsikko:
Autismin uudelleenmäärittely: viimeaikaiset muutokset diagnostisiin kriteereihin

Tiivistelmä:

Tässä luennossa tarkastellaan diagnostisten kriteerien roolia ja rajoituksia autismin kirjon määrittelemisessä, keskittyen erityisesti viimeaikaisiin ja lähitulevaisuudessa tapahtuviin muutoksiin keskeisissä diagnostisissa käsikirjoissa (DSM ja ICD), kuten aistitiedon prosessoinnin poikkeavuuksien sisällyttämiseen ja Aspergerin oireyhtymän poistumiseen erillisenä diagnoosina. Miten nämä muutokset vaikuttavat autismin kirjon henkilöihin? Pohdimme useita aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kuten ovatko muutokset oikean suuntaisia, ovatko ne hyödyllisiä sen määrittelemisessä, mikä on autismia ja mikä ei, heijastelevatko ne todenmukaisesti omakohtaisia kokemuksia autismista, sekä niiden vaikutusta autistiseen identiteettiin.

Title:
Redefining autism: recent developments in diagnostic criteria

Summary/abstract:

This presentation will explore the role and limitations of diagnostic criteria in defining the autistic spectrum, with particular focus on recent and upcoming changes in the main diagnostic manuals (DSM and ICD) such as the inclusion of sensory processing differences and the loss of Asperger’s as a separate diagnosis. How do these changes affect autistic people? We will look at issues such as whether the changes are an improvement, whether they are useful for defining boundaries of what is and isn’t autism, whether they accurately reflect the experience of being autistic, and the impact on autistic identity.

​Klo 15.00 – 15.30 Keskustelua Lehen Buclen puheenvuoron pohjalta sekä päivätilaisuuden päätössanat

Klo 16.00​  Vapaasti käytettävät työpajat ja tuote-esittelyt päättyvät

Klo 16.00 – 18.30​ Puliseva pää
Setlementti Tampere ry:n Omavoiman kokemusasiantuntijat ja Omavoiman tiimi

Sukellus neurokirjon aikuisten kokemusmaailmaan, Vuorovaikutteinen monologiesitys

 

Videogalleria

Heta Pukki
Suomen Aspergeryhdistys ry
Suomen Aspergeryhdistyksen kansainvälisyys

Leneh Buckle
B.Sc., M.A.
Redefining autism: recent developments in diagnostic criteria
Leneh Bucklen luennon materiaali / Leneh Buckle lecture notes

Anna-Reeta Pakarinen
Pohjois-Suomen autismin kirjo ry
Oulun vertaisryhmä

Sari Miettinen
Autismisäätiö/TE-palvelut
Neuropsykiatristen henkilöiden työllistymisen edistämisen hanke

Teemu Huotari
Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys AISTI ry
Omituisten otusten vertaistukiryhmä

Minna Niemi
Jatko-opiskelija
ASY ry:n jäsenkysely ja Specialisternen vierailu