Vertaistoiminta auttaa löytämään ihmisiä, joiden seurassa viihtyy.

Vertaistoiminnan ohjaaminen voi antaa mahdollisuuksia muiden tukemiseen, omien taitojen kehittämiseen ja  onnistumisen kokemuksiin.

ASY:n vertaistoiminta

Yleistä vertaistoiminnasta

ASY tarjoaa vertaistoiminnasta kiinnostuneille säännöllisesti kokoontuvia ryhmiä sekä yksittäisiä retkiä, teemapäiviä, viikonloppuleirejä, saunailtoja, pikkujoulujuhlia ja muuta vastaavaa toimintaa. Vertais- ja vaikuttamistoiminta kohtaavat esimerkiksi tapahtumien suunnittelussa.

Facebookissa ja Discordissa on tarjolla sekä jatkuvasti auki olevia keskustelukanavia että mahdollisuuksia kokoontua keskustelemaan ryhminä.

Yhdistys tukee vertaistoimintaa, mutta vertaistoiminnan vetäjät ovat vapaaehtoisia. Siksi vertaistoiminnan määrä ja toteutumispaikat vaihtelevat sen mukaan, miten vapaaehtoisia on käytettävissä.

Millaista vertaistoimintaa puuttuu?

  • Otamme vastaan ehdotuksia ja ideoita
  • Tuemme vapaaehtoisia aloittamaan toimintaa
  • Tuemme toiminnan käynnistämistä uusilla paikkakunnilla
  •  Toteutamme vertaistoimintaa myös yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa
 
Vertaistoiminnan kehittämiseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä vertaistoiminnan koordinaattoriin: vertaistoiminta@asy.fi

 

Missä ja milloin?

Vertaistoiminnan ajankohdista ja paikoista löydät tietoa vertaisryhmien omilta sivuilta ja etusivun toimintakalenterista. Uudesta toiminnasta ilmoitellaan myös yhdistyksen some-kanavilla. Lisätietoa voivat antaa ryhmien, retkien ja tapahtumien yhteyshenkilöt, joiden osoitteet löydät ryhmien sivuilta tai kalenterista.

 
AS-kahvila
Saippuakuplia

Vertaistoiminnan arvoista

Yhdenvertaisuus

Kaikki toimintaan osallistuvat ovat samanarvoisia. Ketään ei saa kohdella muita huonommin esimerkiksi sukupuolen, iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon ja vakaumuksen, mielipiteen, vamman, terveydentilan, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön  liittyvän ominaisuuden vuoksi.

Osallisuus ja yhteisöllisyys

Yhteisössä huomioidaan kaikki toimintaan osallistuvat. Jäsenet tukevat toisiaan, mukaan lukien uusia osallistujia ja niitä yksilöitä, joiden on vaikea osallistua. Jokainen pyrkii omalla toiminnallaan edistämään yhteisöllisyyttä.

Lupa olla oma itsensä

Autismikirjon ihmisillä on liikaakin kokemuksia siitä, että pitäisi muuttaa itseään sopiakseen joukkoon. On sallittava erilaiset tavat olla mukana toiminnassa, kunhan ne eivät estä jonkun muun osallistumista.

Positiiviset tulkinnat

Väärinymmärretyksi tuleminen on monille autismikirjon henkilöille arkipäivää, ja sitä voi tapahtua vertaistoiminnassakin. Pyritään tekemään positiivisia oletuksia, esimerkiksi että ikävältä vaikuttavan kommentin taustalta ehkä löytyy järkeenkäypä selitys. Esitetään kysymyksiä ja annetaan toisillemme mahdollisuus selittää.

Löydä oma ryhmä kalenterista

Ajankohtaista vertaistoiminnassa

Taideryhmä käynnistyy uudelleen

Tauolla ollut ASYn taideryhmä on pyörähtämässä käyntiin toukokuussa. Lähikuukausina luvassa monenlaisia teemoja ja tekniikoita eri ohjaajien vetämänä. Lisätietoa ryhmän sivulla

ASYn Retkeilijät aktivoituu

Toukokuulle on suunnitteilla retkiä pääkaupunkiseudun luontokohteisiin. Lue lisää ASYn Retkeilijät -ryhmän sivulta.

©2022 Suomen Autismikirjon Yhdistys