Autismikirjon avaimet vaikuttamiseen -hanke

AAVA-hankkeen tulokset

Katso myös sivut AAVA:n malli ja AAVA kuvina.

Autismikirjon avaimet vaikuttamiseen (AAVA) oli STEA:n rahoittama kolmivuotinen (huhtikuu 2021- huhtikuu 2024) hanke, jonka tarkoituksena oli vähentää esteitä autismikirjon henkilöiden yhteiskunnallisen vaikuttamisen tieltä ja tarjota monipuolisia matalan kynnyksen vaikuttamisrooleja yhdistystoiminnassa.

Hanke lähti liikkeelle havainnosta, että autistien oma ääni on usein aliedustettuna vaikuttamistyössä, ja vaikuttajarooleihin valikoituu lähinnä henkilöitä, joiden toimintarajoitteet ovat tietyn tyyppisiä, jolloin koko kirjo ei ole aidosti edustettuna. Hankkeessa kehitettiin toiminta- ja tiedonkeruumalleja, jotka mahdollistavat vaikuttamistoiminnan ja mielipiteen ilmaisun entistä laajemmalle ja moninaisemmalle joukolle.

Osallistujien tarpeista ja aloitteista kehittynyt malli

AAVA-hanke, kuten kaikki ASY:n toiminta, muodostui osallistujiensa näköiseksi. Lähdimme liikkeelle keskustelevista työpajoista, joissa sovellettiin sosiokraattisia kokouskäytäntöjä ja edistettiin autististen transihmisten oikeuksia. Etenimme laitteiden ja työskentelykäytäntöjen kehittämiseen osallistujille, jotka halusivat hyödyntää AV-tekniikkaa oman vaikuttamisviestinsä välittämisessä. Työstimme ajatuksia syrjimättömästä terminologiasta työryhmässä ja julkaisimme ryhmän tuotokset. Jatkoimme keskusteluja teemasta tapahtumissa ja yhteiskunnallisten asioiden ryhmässä ja toteutimme siitä kyselyn, josta saimme tietoa laajemman joukon näkemyksistä. Vuoden 2023 aikana keskeisimmäksi toimintamuodoksi vakiintuivat podcast-työpajat. Näiden seurauksena yhdistykselle vakiintui oma Spotify-kanava uutena tiedottamisen ja itseilmaisun väylänä.

Hankkeen päätti kevään 2024 aikana toteutettu sarja videotyöpajoja. Podcast- ja videtoiminta yhdessä loivat pohjan mediatiimille, joka juurruttaa AAVA:n toimintatapoja pysyväksi osaksi yhdistyksen tarjontaa.  

Lisäksi hankkeessa on muun muassa toteutettu teinien ryhmän toiveisiin perustunut työpaja ja kysely nuorten aikuisten vertaistoiminnan tarpeista, ja tuettu yksittäisiä henkilöitä edustamaan yhdistystä koti- ja ulkomaisissa tapahtumissa, testaten uusia keinoja mahdollistaa tällainen näkyminen enemmän tukea tarvitseville, Omissa tapahtumissamme olemme tuoneet AAVA-työpajojen työskentelyä yleisöjen ulottuville, rohkaisten sisällön tuottamiseen rennossa ilmapiirissä.

Muusta toiminnasta erillisenä, itsenäisenä kokonaisuutena kehitettiin tiedonkeruumallia, jonka tavoitteena oli saavuttaa ennen kaikkea niitä autisteja, joista ei yleensä saada tutkimuksen tavanomaisin keinoin paljoakaan tietoa. muokkaamalla kyselylomakkeita ja niiden käyttötapoja autismiystävällisemmiksi.

Vaikuttamisteemojen ja rakenteiden kehittämisen kytkeytyminen yhteen

AAVAn perimmäinen tavoite on ollut kehittää yhdistystoiminnan rakenteita, jotta kuka tahansa autismikirjolainen voisi jatkossa tarttua helpommin mihin tahansa hänelle tärkeään vaikuttamisteemaan. Osallistujat ovat kuitenkin tarvinneet jotakin konkreettista työstettävää, jotta tämä tavoite tulisi hahmotettavaksi, ja työ onkin edennyt tarttumalla oppimismielessä teemoihin, jotka ovat olleet ajankohtaisia hankkeen aikana. Tällaisia ovat olleet muun muassa autismia koskeva sanasto ja kielelliset ilmaisut, terveydenhuollon palvelujen esteettömyys, autististen trans-ihmisten ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet, yhdistyksen hallitus- ja vapaaehtoisroolien esteettömyys ja mahdollisuudet oppia yhdistysvaikuttaimsta, sekä työllistymisen ja työhyvinvoinnin ongelmat.

Näitä teemoja työstäen, yhdessä neuvotellen ja kokeillen olemme luoneet rakenteita ja käytäntöjä, jotka ovate tehneet yhteisestä toiminnastamme helpompaa. Toivomme, että tulokset auttavat jatkossa mahdollisimman monipuolista joukkoa saamaan omia vaikuttamisviestejään eteenpäin, suuren yleisön ja päätöksentekijöiden nähtäväksi ja kuultavaksi.

 

Yhteydenotot

Haluaisitko lisätietoa hankkeesta tai koulutusta AAVA:n toimintaan osallistuneilta kokemusosaajiltamme? Jatkamme tiedon levittämistä tuloksista mös hankkeen päätyttyä.
Ota yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen koulutus@asy.fi.

 

AAVA on tarjonnut entistä useammille avaimia vaikuttamiseen omaa elämää ja yhteiskunnallista asemaa koskettavissa asioissa.

Tuettu Veikkauksen tuotoilla
STEA:n rahoittamana hankkeena AAVA toimi pääosin veikkauksen tuotoilla
AAVA:n puitteissa järjestettiin koulutuksia, joita tuki myös Opintokeskus Sivis
AAVA teki yhteistyötä eurooppalaisen Artificial Intelligence and the Rights of Autistic People (AIRA) -hankkeen kanssa

©2021 Suomen Autismikirjon Yhdistys