Uutiset ja ilmoitukset

EUCAP-webinaarin yhteiskatselu ja keskustelu 19.11.

EUCAP-webinaarin yhteiskatselu ja keskustelu 19.11.

 

ASYn toimitilassa on 19.11. mahdollisuus seurata yhdessä EUCAP-kattojärjestön webinaaria ja keskustella sen teemoista. Webinaari käsittelee autismikirjoon kohdistettuja menetelmiä ja käytäntöjä, jotka monet kokevat haitallisiksi.

Webinaarissa tuodaan esiin useita kriittisiä näkökulmia soveltavaan käyttäytymisanalyysiin (ABA) ja sitä käyttäviin menetelmäkokonaisuuksiin Euroopasta, USA:sta ja Australiasta. Lisäksi kuullaan puheenvuoroja ryhmäkotien ongelmallisista aspekteista, itsenäisyyttä rajoittavista piirteistä aikuisten tukipalveluissa, MMS- eli ”CD-protocol” pseudohoidosta, sekä tarpeesta rajoittaa hyvinvointia uhkaavien pseudotieteellisten menetelmien leviämistä yleensä ottaen.

Webinaari on englanninkielinen. Yhteiskatselun tauoilla ja webinaarin Discord-kanavalla voimme keskustella suomeksi ja tukea toisiamme ymmärtämään sisältöä.

Webinaarin kesto on klo 13-18.30. Yhteiskatseluun voi tulla klo 12 alkaen, ja sen jälkeen voi jäädä keskustelemaan klo 19 asti.

Ilmoittautumiset yhteiskatseluun sähköpostitse osoitteeseen tapahtumat@asy.fi

lmoittautumiset webinaariin yksittäisenä etäosallistujana webinaarin ilmoittautumissivulla

Y-ryhmä työstää syrjimätöntä sanastoa

Y-ryhmä työstää syrjimätöntä sanastoa

7.11.2022

ASYn suosittu Yhteiskunnallisten asioiden ryhmä eli Y-ryhmä on käynnistynyt uudelleen kahden vuoden tauon jälkeen. Keskustelua ohjasi hallituksen jäsen Ari Hietikko (kuvassa), joka vetää ryhmää jatkossakin yhdessä Antti Kolarin kanssa.

Tämän vuoden ensimmäinen keskustelu käytiin ASYn toimitilassa 5.11. runsaan ja aktiivisen osallistujajoukon kesken. Työn alla oli AAVA-hankkeen työpajan julkaisema ’Syrjimätön sanasto’. Suuren osan termeistä koettiin heijastelevan osallistujien kokemusmaailmaa, mutta osaan etsittiin selityksiä netistä, ja osaan kaivattiin tarkennuksia. Kysymys siitä, onko paras meitä kuvaava termi autisti, autistinen, autismikirjon henkilö tai jotain muuta, ei tuonut esiin mitään yksimielistä näkemystä, vaan pelkästään perusteellisia pohdintoja, kuten on käynyt monesti aikaisemminkin.

Sanastossa koettiin olevan enemmän työstettävää kuin yhdellä kertaa oli mahdollista käydä läpi, joten Y-ryhmä jatkaa seuraavassa tapaamisessaan saman aiheen parissa.Lataa tästä AAVA-hankkeen Syrjimätön sanasto

Autismin ja neurokirjon uusi, syrjimätön sanasto on julkaistu

Autismin ja neurokirjon uusi, syrjimätön sanasto on julkaistu

5.10.2022

Suomen Autismikirjon Yhdistyksen Autismikirjon avaimet vaikuttamiseen -hankkeessa on tuotettu yhteisöllisesti uusi autismi- ja neurokirjon sanasto. Se julkaistiin yhdistyksen syyspäivillä 24.-25.9.2022 ja on ladattavissa nettisivuilla. Tarve uudistuksille on ollut yhteisössä tiedossa jo pitkään, sillä neuromonimuotoisuutta käsittelevä termistö on monin osin puutteellinen, vanhentunut tai leimaava. Nyt luotu sanasto sisältääkin englannista käännettyjä käsitteitä, joille ei ole aiemmin ollut suomenkielistä vastinetta, selkeitä suomenkielisiä vastineita vaikeaselkoisia lääketieteellisiä termejä korvaamaan sekä neuromonimuotoisuutta kuvaavia uusia sanoja.

Sanat ovat voimallisia ja niillä luodaan todellisuutta. Moni kokee, että asenteellinen lääketieteellinen termistö ylläpitää neurovähemmistön toiseuden kokemusta ja toistuva diagnoosilähtöinen puhe, toimintarajoitteiden väärinymmärtäminen ja moitteet johtavat siihen, että neuromonimuotoiset ihmiset näkevät itsensä vääränlaisina tai epäonnistuneina.

Uuden syrjimättömän sanaston pyrkimyksenä on esitellä kaunis ja kunnioittava tapa puhua neuromonimuotoisuudesta sekä saada nyt yhteisöllisesti luodut käsitteet yleiseen käyttöön. Maorin-kielessä autismia kuvaava sana on Takiwatanga, ”omassa ajassaan ja paikassaan”, joka on sanastoon lyhennetty muotoon omamaailmaisuus. Käsite kuvaa hienosti kirjon ihmisten omaa maailmaa; rikasta ja merkityksellistä sisäistä todellisuutta. Toivomme, että syrjimätön sanasto saadaan yleiseen käyttöön.

Lataa sanasto pdf-muodossa tästä: Syrjimätön sanasto

Autismikirjon syyspäivien ohjelma julkaistu

Muista ilmoittautua Autismikirjon syyspäiville

ASY:n syystapahtuma pidetään 24.–25.9. Helsingissä. Tapahtumaan voi osallistua myös Zoomin kautta verkossa. Tapahtumapaikkana on Kalliolan Settlementtitalo, Sturenkatu 11.

Lisätietoa syystapahtumasta, tapahtuman ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät tapahtuman sivulta, osoitteesta asy.fi/syystapahtuma-2022.

Tänä vuonna tapahtuma rakentuu käynnissä olevan AAVA-hankkeen teemojen mukaan. Tiedustelut ja vapaaehtoiseksi ilmoittautumiset voi lähettää hankekoordinaattori Niina Kettuselle, niina.kettunen@asy.fi.

Autscape-tapahtuman etäkatselu ASY:n toimitilassa 8.-11.8.

Autscape-tapahtuman etäkatselu ASY:n toimitilassa 8.-11.8.

ASY tarjoaa mahdollisuuden seurata Iso-Britanniassa pidettävän Autscape-konferenssin ohjelmaa etänä Fleminginkadun toimitilassa Helsingissä. Osallistuminen on ilmaista kuudelle ensimmäisenä ilmoittautuneelle. Toimitilassa on tarjolla kahvia, teetä ja kylmiä juomia. Omia eväitä on mahdollista lämmittää ja syödä paikan päällä.


Tiedustelut ja ilmoittautumiset 30.7. mennessä osoitteeseen heta.pukki@asy.fi.

APD, leiri ja syystapahtuma – kesän ja syksyn tärkeitä päivämääriä

Kesän ja syksyn tärkeitä päivämääriä

15.6.2022

Kesän ja syksyn tärkeitä päivämääriä on nyt tiedossa. Autistic Pride Day -tapahtuma pidetään 18.6. Töölön kirjastolla Helsingissä. Viikonloppuleiri pidetään 4.-7.8. Sipoon saaristossa – varaa paikkasi mieluiten 19.6. mennessä. Syystapahtuma on 24.-25.9. Helsingissä. Ajankohtaisen tiedon saat sivuston Tapahtumat -osiosta ja some-kanaviltamme.

ASY hakee nuoria aikuisia kokemusosaajiksi koulutussarjaan

ASY hakee nuoria aikuisia kokemusosaajiksi koulutussarjaan

17.2.2022

ASY suunnittelee koulutussarjaa, johon sisältyy kokemusosaajien luentoja tai muunlaista esiintymistä autismikirjon nuorten vanhemmille. Puhujiksi toivotaan ensisijaisesti nuoria autismikirjon aikuisia, mutta myös muita, joilla on nuoriin liittyvää osaamista. Tavoitteena on syventää vanhempien ymmärrystä autismikirjosta ja erilaisista siihen liittyvistä tukipalveuista, tarjota kokemukseen perustuvia ratkaisukeinoja ongelmiin, ja esitellä positiivisia esimerkkejä onnistumisista, niin pienistä kuin suuristakin.

Koulutuksia tulee olemaan kerran kuussa kevät- ja syyskaudella, yhteensä yhdeksän kertaa tämän vuoden aikana. Osallistujia tulee olemaan korkeintaan 20.

Kokemusosaajille maksetaan palkkio. Jos tällainen rooli kiinnostaa, mutta ajatus yleisön edessä puhumisesta tuntuu stressaavalta, sinulle voidaan räätälöidä tukea ja omanlaisesi tapa tuoda osaamistasi esiin.

Yhteydenotot sähköpostitse 28.2. mennessä: heta.pukki@asy.fi

Autismin Talvipäivien ryhmäkatsomo ASYn toimitilassa 11.-12.2.

Autismin Talvipäivien ryhmäkatsomo ASYn toimitilassa 11.-12.2.

7.2.2022

Autimisliiton vuosittaisen päätapahtuman Autismin Talvipäivien ohjelmaa on mahdollista seurata ASYn Fleminginkadun toimitilassa Helsingissä. Osallistuminen on maksutonta. Tarjolla on kahvia ja teetä, ja tilassa voi lämmittää ja syödä omia eväitä.

Talvipäivien teemana on tänä vuonna Mielen Hyvinvointi. Ohjelman löydät täältä.

Mukaan mahtuu kuusi osallistujaa, ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen heta.pukki@asy.fi 10.2. klo 20 mennessä.

Autismikirjolaisten kysymyksiin 66 vastausta aluevaaliehdokkailta

Autismikirjolaisten kysymyksiin 66 vastausta aluevaaliehdokkailta

21.1.2022

Hankekoordinaattoriltamme toivottiin vaalien alla tukea keskustelun luomiseksi autismikirjon ja aluevaaliehdokkaiden välille. Siksi AAVA-hankkeen puitteissa järjestettiin 9.1. verkkokeskustelu, jonka aikana kirjattiin kahdeksan kysymystä autismikirjon ihmisten tarpeiden huomioimisesta.

Hankekoordinaattori lähetti kysymykset kaikille suurten puolueiden piiritoimistoille ja sai kaikkiaan 66 vastausta aluevaaliehdokkailta. Vastaukset ovat luettavissa ASYn sivustossa, AAVA-hankkeen omilla sivuilla.

Sunnuntaina 23.1. pidetään vaalivalvojaiset klo 18-20 Discordissa.

ASYn sivustoa päivitetään

ASYn sivustoa päivitetään

12.01.2022

Sivustosta pyritään tekemään selkeämpi ja helpommin navigoitava. Uudistettu versio on otettu käyttöön 12.1., ja siihen tehdään vielä viimeistelyä ja pieniä korjauksia tammikuun loppuun asti. Pyydämme kärsivällisyyttä hetkellisten puutteiden kanssa.

Fleminginkatu 25 D 46, 00500 Helsinki

info@asy.fi

Muut yhteystiedot >>

 

Tietosuojaseloste >>

Materiaalipankki >>

Toimintakalenteri >>

©2021 Suomen Autismikirjon Yhdistys